Sportmassage - Sportmassage

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Sportmassage

‘Sportmassage is voor sporters en niet-sporters die het beste met hun lichaam en geest voor hebben’

(Sport)massage:

 • zorgt voor soepele spieren

 • ondersteunt het herstelproces van pijnlijke en stijve spieren

 • is heerlijk ontspannend of juist stimulerend

 • en is geschikt voor iedereen tot 100 jaar


Door sport of andere activiteiten kun je last krijgen van stijve en/of vermoeide spieren.  Sportmassage en verzorging kunnen deze klachten verminderen of juist voorkomen.

Vooronderzoek
Voordat de daadwerkelijke sportmassage begint, volgt eerst een onderzoek. Dat onderzoek kan bestaan uit:

 • vragen over jou en je blessure

 • inspectie van je lichaam

 • functietesten van spieren en gewrichten


Op deze manier krijgen we een goed beeld van jou, je lichaam, de blessure en je wensen. Daarmee kunnen we bepalen of je behandeld kunt worden (zie ook de vraag ‘Wanneer mag je niet gemasseerd worden?’) en zo ja, welke behandeling we gaan toepassen. Hieronder lees je meer over sportmassage.

Wat is het doel van sportmassage?
Het doel van sportmassage is de lichamelijke conditie te verbeteren of juist in stand te houden. Door sportmassage worden eventuele nadelige gevolgen van sport, inspanning of andere activiteiten zoveel mogelijk voorkomen.
Sportmassage:

 • Kan de sporter lichamelijk en geestelijk voorbereiden op de komende inspanning

 • Bereidt het lichaam beter voor op belasting en kan daarmee blessures voorkomen

 • Zorg ervoor dat je lichaam sneller herstelt van een inspanning

(terug naar boven)

Wanneer kun je sportmassage krijgen?
Sportmassage kan voor, tijdens of na een inspanning worden gegeven. En uiteraard ook als er geen (sport)activiteit op het programma staat.
Vóór het sporten krijg je een stimulerende massage. Met deze massage worden je spieren voorbereid op de komende inspanning. Let op: een stimulerende massage is geen vervanger van de warming up, die moet je dus nog wel zelf uitvoeren.

Tijdens het sporten kunnen je spieren vermoeid raken of je kunt kramp krijgen. Bepaalde spieren worden dan nogmaals gemasseerd en de kramp wordt bestreden. Ook wordt er bepaald of het nog verantwoord is om verder te sporten.

Na het sporten volgt een ontspanningsmassage. Herstel van de spieren, algehele ontspanning en de afvoer van afvalstoffen staan hierbij centraal. De kans op spierpijn wordt hiermee aanzienlijk verminderd, het lichaam zal sneller herstellen en klaar zijn voor de volgende actie.
(terug naar boven)

Waar bestaat een sportmassagebehandeling  uit?
Sportmassage bestaat uit verschillende ‘handgrepen’, die per massage in meer of mindere mate worden toegepast. De massage is altijd op de blote huid. De gemasseerde ligt op een massagetafel.

Drukken
Door met bepaalde kracht op spieren te drukken, treedt ontspanning van de spier op en wordt vocht uit de weefsels gedrukt. Vocht is een van de oorzaken van vermoeidheid van de spieren.

Strijkingen
Met massageolie worden de spieren in lengte- en dwarsrichting behandeld. Deze strijkingen worden ook wel effleurages genoemd. Door te effleureren wordt de doorbloeding van de spier verbeterd. Afhankelijk van het doel van de massage worden de spieren gestimuleerd of juist ontspannen.  

Knedingen
De spieren worden (zonder massageolie) in de lengte- en dwarsrichting gekneed. Deze zogeheten petrissages zorgen voor een betere doorbloeding van het spierweefsel, ook wordt vocht en afvalstoffen uit de spieren geperst.

Fricties
Door overbelasting kunnen scheurtjes in het spierweefsel ontstaan. Die zijn pijnlijk, maar herstellen vanzelf. Toch kunnen hierdoor littekenweefsel of spierverklevingen (myogelosen) ontstaan. Dit voelt in de spier of op de overgang van spier naar pees aan als een verharding. Die verharding kan pijn veroorzaken. Door fricties toe te passen, wordt de doorbloeding gestimuleerd en de verkleving/verharding losgemaakt, waardoor de pijn bestreden kan worden.

Schudden
Door spieren te schudden, treedt ontspanning in de spier op en wordt de spier losgemaakt. Deze handgreep wordt toegepast bij een ontspannende massage.

Kloppen, slaan & hakken
Om helemaal klaar te zijn voor de actie, training of wedstrijd, wordt er (met beleid) korte tijd ter stimulering op de spieren geklopt, geslagen en gehakt. Deze tapotements kunnen ook ter ontspanning worden gegeven, maar dat worden ze langdurig en in rustig tempo uitgevoerd.
(terug naar boven)

Wat doet ESKA sportmassage verder nog?
De sportmasseur van ESKA is ook gediplomeerd (sport)verzorger.  Hier lees je wat er zoal in het ‘verzorgpakket’ zit.
(terug naar boven)

Voor wie is sportmassage geschikt?
In principe kan iedereen baat hebben bij een sportmassage, de massage wordt altijd afgestemd op de persoon.

 • Sporters en niet-sporters

 • Jong en minder jong

 • Sportende kinderen en volwassenen

(terug naar boven)

Wanneer mag je niet gemasseerd worden?
Er zijn omstandigheden waaronder je niet gemasseerd mag worden, omdat het bepaalde (ziekte)processen zou kunnen versnellen of de situatie juist kan doen verergeren. Tijdens het vooronderzoek worden hier ook vragen over gesteld.

Er mag niet gemasseerd worden (absolute contra-indicaties) bij onder meer:
Koorts, griep en keelontsteking, infectieziekten, besmettelijke huidaandoeningen, extreme vermoeidheid, te veel pijn.

Er mag alleen aangepast gemasseerd worden (relatieve contra-indicaties) bij onder meer:
Ontstekingen, vaataandoeningen, lokale huidaandoeningen, steenpuist, zwangerschap, oedeem, hartafwijkingen, spataderen, verstuikingen, ontwrichtingen.
(terug naar boven)

Waar vinden de massages plaats?

Praktijk
De praktijk van ESKA sportmassage is gehuisvest aan de Tolhoren 83 te Noordwijk. Zie voor de details de contactpagina.

Op locatie thuis
ESKA verzorgt ook massages op locatie in de hele Bollenstreek en daarbuiten. Ben je niet in staat om naar de praktijk te komen, dan komt ESKA naar jou toe met alle benodigde materialen. Er moet dan wel ruimte zijn om een massagetafel te kunnen installeren en de ruimte moet privacy kunnen bieden. Voor massages op locatie vraagt ESKA een vergoeding in de onkosten. Die wordt uiteraard eerst met jou afgestemd.

Op het werk
Bedrijven en instellingen kunnen ESKA freelance inhuren om medewerkers op het werk te laten masseren. Bijvoorbeeld in het kader van RSI-bestrijding of om een betere (werk)houding te realiseren.

Bij sportscholen en sportverenigingen, wellnesscentra
Sportscholen, sportverenigingen, wellnesscentra, zonnestudio’s  en sauna’s kunnen ESKA (op freelance basis) inhuren om klanten te laten masseren.
(terug naar boven)

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu