Niet sexy, wel effectief - Tapen tegen hooikoorts - Sportmassage

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Niet sexy, wel effectief

Gepubliceerd door in Algemeen ·


Kuitklachten, menig hardloper heeft er wel eens mee te kampen. De kuitspieren krijgen behoorlijke opdonders tijdens het rennen, geen wonder dat er wel eens iets fout kan gaan. Loop je altijd op harde, egale ondergrond, dan train je de spieren eigenlijk te eenzijdig. Het is daarom verstandig regelmatig op andere ondergrond te lopen, zoals zandpaden, het gras langs het fietspad of het strand. Er worden dan ook andere spiervezels in je kuitspieren aangesproken, omdat de stand van je voet voortdurend anders is.

Na de zoveelste blessure aan de kuit, besloot ik over te stappen op compressiekousen. Je ziet steeds vaker hardlopers met die 'kniekousen' rennen. Niet sexy – hoewel: ze worden steeds leuker en kleurrijker! - maar wel effectief, zo heb ik aan den lijve ondervonden. Ik draag tubes, kousen zonder voet, zeg maar. Het is in het begin even wat geklooi om ze goed aan te trekken, maar het loopt geweldig. De werking zit hem in de druk. Daardoor wordt de bloedcirculatie ondersteund en worden afvalstoffen beter afgevoerd. Ook verminderen de kousen ongewenste bewegingen in de kuit. Na je training en cooling down moeten ze weer uit, anders loop je risico dat er vochtophoping in je voet of onderbeen ontstaat.  En uiteraard is een goede sportmassage de beste afsluiting van je training.  

Ik loop nu ruim een maand met de tubes en heb tot op heden geen last meer van mijn kuiten gehad. *klopt af* Het is geen garantie dat je nooit meer kuitklachten zult hebben, je moet goed naar je lichaam blijven luisteren en rustig blijven opbouwen, ook al gaat het voor je gevoel prima en zou je best verder/harder/meer kunnen lopen.

Belangrijk is ook dat je de kousen (met voet) of tubes (zonder voet) in de goede maat koopt, dat kan alleen als je je benen laat opmeten. Bij een gespecialiseerde hardloopwinkel kunnen ze je prima helpen. Ik heb de sportcompressiekousen van Herzog gekocht, ze kosten rond de 50 euro en zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar. De werking van de kousen is ongeveer een half jaar gegarandeerd. Als ik zo lang blessurevrij kan lopen, ben ik al heel gelukkig!

(c) Sybylle Kroon, 24 september 2014. Fotografie: Herzog Medical
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu