Magische tape - Tapen tegen hooikoorts - Sportmassage

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Magische tape

Gepubliceerd door in Algemeen ·

De magie van kinesio tape

Elke sporter kent het: tape. Heel handig om je pijnlijke enkel, verstuikte pols of geblesseerde vingers mee vast te zetten. Kan er niks meer mee gebeuren. Is niks mee, met deze sporttape. De laatste jaren zie je echter steeds vaker sporters (en niet-sporters) met kleurrijke stroken tape op schouders, borst, armen, knieën, hamstrings, kuiten, rug en buik. Kinesio taping is booming. En controversieel. Je hebt enthousiastelingen (zoals ik) en sceptici. Want de grote vraag is: helpt kinesio tape? Zou je eigenlijk aan al die (top)sporters moeten vragen die je ermee ziet lopen.

Al dertig jaar
Het grote verschil met de traditionele sporttape is dat kinesio tape rekbaar is. Waar sporttape de beweging van een spier of gewricht bewust belemmert, staat kinesio tape juist beweging toe. Het gewricht of spier wordt niet gedwongen, maar ‘uitgenodigd’ om een andere houding aan te nemen. Daarnaast wordt met kinesio tape niet de spier zélf geprikkeld, maar sensoren in de huid. Afhankelijk van de plaats en toepassing kan kinesio tape ook uitwerking hebben op fysiologische systemen en zelfs het hele lichaam.
Ander verschil met sporttape is dat kinesio tape een aantal dagen blijft zitten en zijn werking kan uitoefenen. Dat was precies wat dr. Kenzo Kase – nu alweer dertig! jaar geleden - zocht en vond: een methode waarmee de tijd tussen de ene en andere behandeling te overbruggen viel, zonder dat zijn cliënt al te veel terugval kreeg met zijn blessure.

Multitalent
Met kinesio tape kun je diverse doelen bereiken: pijn bestrijden, banden ondersteunen, spierverklevingen sneller laten verdwijnen, blauwe plekken en vochtophopingen afvoeren, spieren laten ontspannen of juist activeren en een handje helpen. Een multitalent dus, die kinesio tape. Hoe het werkt? Dat hangt af van de hoeveelheid rek die je aan de tape meegeeft. En hierbij geldt: less is more. Dus hoe minder rek, hoe beter het effect. Naast de hoeveelheid rek is ook de richting waarin je de tape aanlegt, belangrijk. De tape zorgt er onder meer voor dat de opperhuid een beetje gelift wordt ten opzichte van de daaronder gelegen huidlagen, waar sensoren, haarvaatjes, lymfebanen en zenuwen liggen. Doordat die wat meer ruimte krijgen, worden bepaalde processen versneld en pijnpunten enigszins ontzien.  

In de praktijk
Kinesio taping is een veelzijdige methode om in acute, chronische en herstelsituaties toe te passen. Ook mensen die niet sporten maar last hebben van stijve spieren of pijnlijke gewrichten, kunnen baat hebben bij kinesio taping. Zelf heb ik begin oktober 2014 bij MSP opleidingen in Leiden twee cursussen kinesio taping met veel plezier gevolgd. Ik zie er naar uit om mijn cliënten naast een goede (sport)massage te kunnen helpen met deze magische tape.   

Wil je meer weten? www.kinesiotaping.com

PS: je vindt kinesio tape in allerlei kleurtjes:
roze, blauw, wit, zwart en sexy beige. Ziet er leuk uit, maar het maakt helemaal niet uit welke kleur je gebruikt: de werking is hetzelfde. Maar als je dan toch getapet moet worden, dan ga je toch voor een cool kleurtje?

Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu